Fiorano-min sorts hästblogg

Alla inlägg under november 2012

Av My Jeppsson - 10 november 2012 17:15

Vanligen har jag inga problem alls med att det blir så här mörkt så här tidigt. kan faktiskt aldrig minnas att det har stört mig. Men just nu känns det vansinnigt irriterande. Egentligen är det också bara mitt eget fel att jag är ute mest i detta mörker eftersom jag helt enkelt sover alldeles för länge och aldeles för mycket. De senaste två veckorna har jag varit så otroligt trött att jag tom har bokat tid för nya blodprov. Min inte så goda kosthållning (läs; "McDonalds är min elaka vän som envisas med att mata mig med flottig friterad mat"), har förstås gett mig brister på både det ena och det andra. Och JA jag fattar att det bara är jag som kan ändra på det och bla bla bla. Har iaf börjat äta äpplebitar ist för pommes frites. Misstänker dock att dom där stackars äpplebitarna är lovligt preparerade med både det ena och det andra.


Var just i stallet och pysslade min mina små lurviga djur. Tänkte att Barbie skulle vila idag, mest för att jag dels är löjligt trött på mörker och dels är vansinnigt trött på att bara kunna skritta. Dagen till ära var hon även aningen svullen i vänster bakkota. Kollade inte om hon var halt (himmel så oansvarigt), men får göra det imorgon (när det är ljust ute så att man ser ngt). Lindade iaf med ordentligt med radital så att svullnaden inte börjar krypa uppåt. Min spontana tanke vara direkt "hjälp, lymfangit!". Viss överreaktion naturligtvis, men har hört en del som fått det på sina hästar helt utan att de hittat något sår eller annan orsak. Skulle gissa att Barbie eventuellt bara har vrickat sig på någon knöl i hagen. Får se hur det ser ut och hur hon rör sig imorgon.


...och ni Ingelstorpare som läser; när jag jobbade i natt spelades "Lurad" med Björn Rosenström på radion. Är väl en tolv år sen jag hörde den sist och jag kunde vartenda ord. Jag hoppas och antar att jag inte är ensam om detta fenomen... 



Av My Jeppsson - 9 november 2012 02:13

Varje månad presenterar Eurodressage  vad som händer i dressyrvärlden. Den senaste månaden har vi fått nyheterna att Patrik Kittel slutar som ryttare hos Peterhof och förlorar därmed inte bara Donna Unique och Sezuan utan även Sivano. Det var meningen att tyska Ulla Salzgeber skule ta över och fortsätta tävlandet av dessa fantastiska hästar. Men då nåddes vi av nyheten att även Ulla valt att lämna Peterhof med samma motivation som Patrik att det är för långt att pendla och att hon hellre prioriterar sin egen anläggning och sina tränaruppdrag. Nu söks därmed ny ryttare och jag tycker att Eurodressage kom med två fantastiska förslag! Antingen Dorothee Schneider som förlorade sin OS-häst Diva Royal och verkar stå utan stor sponsor eller Charlotte Dujardin. Charlotte jobbar fortfarande hos Carl Hester och borde vara redo för att vara toppryttare hos någon annan och starta en egen verksamhet. Om man får drömma borde även familjen Kohl ha den ekonomiska möjligheten att köpa Valegro så att det framgångsrika paret inte hade splittrats! Kohl har ju visat att det viktigaste inte handlar om vilken flagga hästarna tävlar under utan ryttaren och vem dom trivs med är viktigare. Jag håller en tumme att drömmar kan slå in!


En annan dröm är förstås att ekipaget Edward Gal och Toto skulle återförenas. Edward sa senast på presskonferensen i Lyon att han trodde på jultomten och man aldrig vet vad som kan hända på frågan om eventuell återförening. Hans sponsor Glock har ungefär hur mycket pengar som helst och har tidigare försökt köpa hästen från Schöckemöhle/Linsenhof utan framgång. Jag skulle tro att det nu handlar om tysk stolthet att inte släppa tillbaka den svarte till sin forna ryttare. För inte handlar det iaf om de fantastiska resultat Mathias Alexander Rath gjort med hästen.


Lite drömmar så här på nattkvisten!

Av My Jeppsson - 8 november 2012 02:35

Efter att igårkväll följt valvakan och som följd av det endast sovit tre timmar, sen jobbat för att på kvällen se Bondfilem borde jag sovit för länge sen. Ändå fastnae jag framför datorn och jag var tvungen att se senaste Sons of Anarchy.


Bondfilmen har fått väldigt bra kritik från alla håll och jag förväntade mig en Bond med känsla och person. Jag gillade verkligen Casino Royale då den faktiskt hade någon form av riktig känsla. Jag tycker inte att den fanns i Skyfall faktiskt. Men kanske handlar det bara om att jag hade för stora förväntningar. Förväntningar är sällan ens vän och det är så många gånger bättre att hålla dom borta och faktiskt låta sig bli överraskad av vad det nu gäller. Tyvärr saknar jag den gen som gör att man kan hålla tillbaka. Det är så enkelt att skapa en förväntan hur man vill att något ska vara /ska kännas/ska hända.


Nåja den stora behållningen av Skyfall var absolut ledmotivet med Adele och den ursnygga scenografin till det. Vad det gäller att göra en filminledning snygg så kan man bara säga att Bondfilmerna gör det bäst. jag hoppas innerligt att Daniel Craigs Bond i nästa film rycker upp sig och håller sig antingen välklädd eller avklädd i filmen.


Ser fram mot pyssel i stallet, skrittur och lite taxikörande imorgon. Jag är väldigt enkel att gära glad. Med eller utan förväntningar.

Av My Jeppsson - 6 november 2012 20:40

Det är dagens två teman. Diksussionen kring hästfolket kommer alltid fram när man som hästmänniska har åsikter kring hur media konserverar fördomar kring sporten och heller inte bryr sig om att få fakta rätt. Naturligtvis med hänvisning till hur fyrans nyhetsmorgon tog sig an insamlingen till Mrs Medicott. Jag skrev ett inlägg på fyrans facebookvägg och har fått reaktioner från hästfolk som håller med och samtidigt naturligtvis reaktioner i still med "hamburgare är gott", "detta är helt oviktigt", "ridsport är trams" osv. Inget förvånande i sig då andra sportutövare uppenbarligen har väldigt svårt för att visa förståelse för vår sport, ofta med motivationen att det är hästen som gör jobbet. Åh jag blir så trött när jag hör detta att jag blir helt tom av den ignorans som folk med denna attityden uppvisar.


Fotbollsnissarna i synnerhet verkar ha aningen svårare än många andra när det gäller att visa förståelse för ridsporten. Det kan bero på den fullständiga motsats som hästfolket är i jämförelse med fotbollsfolket. Om man frågar en taxikund jag körde för en helg sen så skulle de möjligen bero på att de stora flertalet fotbollssupportrar är män och de drivs av testosteron. Eftersom det stora flertalet som håller på med hästar är kvinnor och drivs av östrogen är vi därmed snällare och "inte lika drivna" och där har vi förklaringen till varför ridsporten inte har kravaller med tillhörande enorma polisinsatser under stortävlingar som Falsterbo, Skandinavium och Globen. Vi det östrogendrivna folket har med vår saknade drivkraft inget behov av att störa pågående tävling med att springa nakna på arenan eller kasta en bengalisk eld på nämnda arena för mer spänning i tillvaron. För mig handlar inte skillnaderna här om vilket hormon man är driven av-det handlar om enkelt vanigt sunt bondförnuft. Och där tror jag kärnan kanske ligger, avsaknad av enkelt förnuft gör att förmågan att sätta sig in i och respektera någon annans intresse kanske försvunnit?


Nu är det förstås så att alla fotbollsnissar skulle vara våldsamma huliganer är lika sant som att alla som håller på med hästar är fjortonåriga flickor. Skillnaden mellan mig och fotbollsnissen är dock att jag är fullt medveten om att det.


Under kvällen är det amerikanska presidentvalet i full gång. Ett alldeles för jämt val vilket gör mig rädd. Vi blir väldigt mycket mer påverkade av den amerikanske politiken än vad man kan föreställa sig. I synnerhet genom populärkulturen där vi hela tiden matas med den amerkanska kulturens värderingar. Med andra ord kommer det att påverka de unga som växer upp med amerikansk popkultur i tv och böcker i fall abort blir olagligt eller i fall evolutionsteorin kommer att bli förbjuden i hela USA (än är den "bara" förbjuden att undervisa i i enskilda stater, precis likt sexualundervisning). Även homosexualitet ses som avvikande och det kommer tex aldrig bli lagligt med gayäktenskap så länge en republikan sitter vid makten. Vi lever i en värld som verkligen inte är i behov av mer fördomar och jag kan bara hoppas att Obama kniper segern!

Av My Jeppsson - 5 november 2012 22:42

Mycket var det som skulle göras och jag har väl gjort hälften. Mao handlat, tvättat två maskiner och varit på apoteket. Klippte även Barbie, men min älskade gamla klippmaskin valde att dö idag:(. Därav är magen och ena flanken pinsamt dåligt klippt. Men skit i det, är inga tävlingar ändå och funktionen är densamma, dessutom ska gudarna veta att den där pälsen kommer att växa ut snabbt som attan likförbannat. Det är verkligen härligt hur himla pigg och fin hon blir när man får av henne all päls! Men det blir förstås ett problem när det är dags för nästa klippning att hitta en maskin.


Red på banan på kvällen och hon kändes kalas. Lät därför en av ponnytjejerna prova henne, dels för att se henne från marken och dels för att checka av ridningen med en annan ryttare. Jag tycker att man ska ha som mål att få sin häst så välriden som möjligt, och i synnerhet med en ponny ska den vara enkel för en ny ryttare att sitta upp och kunna arbeta med. Jag vet ju inte hur länge jag kommer att ha kvar Barbie, även om jag verkligen verkligen vill ha kvar henne för alltid! Men det hade verkligen varit roligt att se henne hos någon jätteduktig liten ponnyryttare för jag tror verkligen att hon är en liten mästerskapsponny:). Är kluven i frågan då jag helt egoistiskt vill fortsätta rida henne själv. I vilket fall som så gick hon kalas med ponnytjejen, som rider väldigt bra och hon tyckte Barbie var fin att rida.


Blev sur idag också när jag hittat ett klipp från Tv4:as nyhetsmorgon. Peter Jihde och Tilde de Paula får i uppdrag att uppmärksamma insamlingen av pengar till Sara A-O för att hon ska kunna behålla Mrs Medicott. Det är jättebra att insamlingen uppmärksammas och även problematiken kring att kunna behålla hästarna för att kunna satsa mot mästerskap och nya medaljer kommer fram. Hur tacklar då Tv4 insamlingen. Jo de intervjuar en elvaårig flicka för att fråga varför hon har skänkt 500:-. Svaret blir "för att hästen är fin". Ja vad mer kan man begära av en elvaåring? Hon är jättegullig och såklart nervös av att bli intervjuad. Det pinsamma blir att Tv4 har en helt missar målet med insamlingens syfte och de säger även att det var Mrs Medicott som tog Sara till OS-medaljen. Suck.


Länk till klippet:  http://www.hippson.se/blogs/Annelie/tv4-vad-fel-det-kan-bli.htm



Av My Jeppsson - 5 november 2012 02:33

Så här mitt i söndagsnatten när helgens arbete är avklarat är min motivation att göra saker och planera inför veckan som allra störst. Jag förstår inte riktigt hur det fungerar? Kanske är det för att jag under helgen sitter i taxin och funderar på allt som behöver att göras? Ja ja, hur eller hur så är det en massa som ska göras kommande dagar! Barbie måste verkligen klippas igen, hon är galet långhårig igen. Kändes som att det var dumt att klippa de senaste veckorna då det blev väldigt kallt och det enda vi kunnat göra har varit att skritta i princip. Men nu ska det hålla sig runt nollan med nån plusgrad kommande vecka så då ska det väl kunna gå och rida igen!


Sen är det det vanliga tråkiga saker som ska göras som att tvätta och städa. Även bilen hade behövt den behandlingen, men nån måtta får det vara på ambitionen:p.


En sak som jag absolut ska ta mig tid till i veckan är att se nya Bondfilmen. Jag är otroligt sällan på bio, men Skyfall har fått jättebra kritik och jag gillar formatet av Bond som fortfarande är lite annorlunda i jämförelse med andra actionfilmer med hunkiga män i huvudrollen. Så det ska göras!


...och eftersom jag är helt på fel dygnsrytm och inte ens är trött än, så ska jag kolla på första avsnittet av en serie som heter Alphas. Ska vara ngt i Heroes-stil så det kan vara intressant.

Av My Jeppsson - 2 november 2012 19:30

Tänk att man kan vara så glad för en ridbana som i princip flyter? Börjar känna mig bra härdad vad det gäller att vara utan ridhus. Man får vackert göra det bästa av vad man har.


Barbie kändes iaf fin idag. Är över en vecka sen vi kude rida på banan ens någorlunda sist. Eftersom hon har varit så galet pigg har jag tagit bort all havre (eller ja det lilla halvkilot hon får) så jag saknade lite udd i henne idag. Blev ett lätt pass som jag avslutade med lite förvänd galopp. Är otroligt bra som lösgörande arbete! Lite av en favorit måste jag sga:).


En nackdel med ponny är att man kommer lite för nära backen:

 

Av My Jeppsson - 2 november 2012 16:10

Om jag har lite tur idag så är kaske någon av ridbanorna ridbar idag! Det har varit ganska många plusgrader de senaste två dagarna och det har dessutom regnat ordentligt under natten. Så kanske kenske går det att plaska runt i lera igen. Med tanke på att jag putsade båda sadlarna, tränsen, stövlarna och tom sporremmarna från gammal lera igår så känns det helt naturligt att leran naturligtvis återvänder. Ja ja, bara det går att rida är jag faktiskt rätt nöjd!


Tja, nu börjar några dagar av fullständig bloggtorka. Jobbar kommande tre nätter och då hinns inte mycket mer med än att sova och pyssla i stallet. Hinner förhoppningsvis rida imorgon också.


En dressyrnyhet som kom i veckan är att Patrik Kittel slutar träna för Sjef Jansen. Min konspiratoriska sida undrar om det inte finns ett samband mellan detta och brytningen med sponsorn Kohl Pharma. Donna Unique och Sezuan kommer att ridas och tränas av Ulla Salzgeber istället. En väldigt tysk och klassiskt tränad ryttare. Att Patrik har tränat för Sjef samt de bilder som tagit på en rollad Scandic kanske påverkar sponsorsituationen i hans stall så att ny tränare därför eftersöks. Detta är förstås bara mina egna spekulationer, men ingen rök utan eld som det brukar heta. Dessa två nyheter tillsammans kan förstås också bara vara ett sammanträffande. Men det är sällan "den riktiga anledningen" till eventuella brytningar faktiskt kommer ut i media. Allt är ett spel för galleriet.

Presentation

Hollywood Barbie Q

 

  f-07

e: Juno Rory-Carnaby Patrick Hooligan

 

Barbie är en vacker connemaratjej som jag haft sen september-11. När hon kom var hon inte riden så mycket. Nu utbildas hon med målet att vi ska tävla msv:b. Det är fortfarande hennes uppfödare som äger henne och när hon är tillräckligt meriterad i sporten ska hon bli avelssto på heltid. Hon är en riktig kalasponny som gör en glad varje gång man rider med sin fantatsiska arbetsmoral och härliga gångarter.

Juno Rock n Roll

  f-09

e Juno Rory-Carnaby Patrick Hooligan

 

Min alldeles egna ponny som jag köpte augusti-12. Fick 9/9 på treårstestet för sin hoppning och belönades med hoppdiplom. Sen Juno kastrerades, vintern-13, har även hans gångarter utvecklats en hel del då han blivit mycket mer avslappnad. Målen med Juno är inte riktigt klara utan vi tar utbildningen i den takt som pasar honom. Han ska iaf tävlas både i hoppning och dressyr i framtiden.

Tetris M

  2001-2011

e Quite Easy-Tabac

Min vackra alldeles egan uppfödning, dotter till min första egna häst Tjitjolina, som efter en fem år lång kamp med långa viloperioder tyvärr aldrig blev fräsch efter en liten krossfraktur i sitt ena bakben.

 

Senaste inläggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6
7
8 9 10
11
12 13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2012 >>>

Arkiv

Fråga mig

2 besvarade frågor

Sök i bloggen

RSS


Skapa flashcards