Fiorano-min sorts hästblogg

Direktlänk till inlägg 22 april 2014

Tankar om Juno

Av My Jeppsson - 22 april 2014 20:07

I samband med att jag skrivit här på bloggen, fejan och buke om Junos hälta får jag massor av tips och tankar kring hans hälta. Det är något jag verkligen uppskattar då fler ögon ser mer helt enkelt. Bland både mina vänner på fejan och folket på buke finns det massor av samlad kunskap.


Vill dock klargöra lite tankar jag själv har kring den uppkomna hältan. Kortfattat tror jag som sagt inte att knälederna är den primära hältorsaken. Det inte sagt att det jnte kan vara så-hur bra hade inte det varit att han blir helt fräsch på den här behandlingen? Det om talar för detta scenario är också att han alltid har visat svaghet i bakknäna eftersom han haft förmåga att tappa bakben i skritt i nerförsbackar, haft dåligt påskjut och att Barbie (som ju är helsyster) också har lite svaga bakknän. Det kan ju också vara så att svagheterna inte sitter hos hästarna utan att det är mitt sätt att rida som frestar på bakknäna extra. Som ryttare måste man vara medveten om sina egna brister och att man förstås sliter på hästarna.


Det som talar emot knälederna som den primära orsaken är att han knappt är riden. Han vilade hela november, skrittades december och halva januari och reds sedan fram till hältan endast i skogen med mest skritt under passen. Han är en ung ponny av en ras som absolut inte är benägna att få denna typen av åkomma.


Naturligtvis kommer jag att göra allt jag kan för att Juno ska bli fräsch och fungerande. Men i dagsläget är det inte aktuellt med behandling av kiropraktor eller equiterapeut. Mest för att det inte finns någon sådan knuten till kliniken eller någon annan som jag känner så pass stort förtroende för att släppa på min häst som är under behandling. Hade jag bott kvar i Skåne hade jag åkt pronto till Lars Jeppsson-den mannen är magisk!


Inte heller är klinikbyte aktuellt. Jag har allt förtroende för min veterinär och vår dialog är bra och rak. Han försökte vara lite pedagogisk idag och sa att "hästar skadar sig faktiskt i hagen". Då vart jag lite tvär eftersom jag är av åsikten att folk som säger så om sina hästar som har ledinflammationer helt enkelt rider som skit, men vågar antingen inte erkänna det eller saknar helt självinsikt.


Om vi vid fortsatt utredning skulle köra fast kommer jag troligast köra till mer specialiserad klinik på höga hältor i de mer södra delarna av landet. Den andra kliniken här uppe här jag hört lika mycket negativt som positivt om vilket gör att jag hellre kör till nån fancy klinik med enbart positiva omdömen söderöver.


 

 
 
Ingen bild

Ann-Sofie

23 april 2014 16:28

Hej, trillade över din blogg nyss
Tråkigt med Juno!
Om du funderar på kiropraktor så kolla med Sune Jansson i härnösand, jag har inte egen erfarenhet, men har flera bekanta som anlitat honom och varit nöjda.
/Ann-Sofie

My Jeppsson

25 april 2014 17:01

Jo, jag har hört en del positivt om Sune och trolgen blir det behandling av honom så småningom:). Men eftersom jag har en viss aning om att höfterna kan vara påverkade, att det skulle finnas en inflammation där, så har jag blivit varad för att manipulation av led då skulle kunna göra det sämre. Så i dagsläget avvaktar jag kiro:).

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av My Jeppsson - 9 februari 2015 20:28

"Kod för att importera min blogg till Nouw: 9173697722"

Av My Jeppsson - 9 februari 2015 19:14

Solsken och värme ute, känns nästan som vår i luften. Bara det kan göra en på riktigt bra humör! Har tränat för Ina idag och jag hade en önskan om att fortsätta med bytesträningen som vi inte gjort sen i somras. Att sätta byten är egentligen inte all...

Av My Jeppsson - 8 februari 2015 18:57

Vecka 5:Båda vilade fram till söndagen då Juno longerades (oren) och Barbie gick 25 minuter i ridhuset.   Vecka 6   Måndag Barbie: Red ut 45 minuter i alla gångarter, pigg som tusan! Juno: Samma med Ellinor. Såg okej ut.   Tisdag Ba...

Av My Jeppsson - 8 februari 2015 18:14


Jag älskar söndagar! Det är den dagen på veckan som jag alltid försöker vara ledig. En helig kväll att spendera i soffan med datorn i knät och veckans tv-repriser på tv. Det krävs inte mycket för att jag ska vara nöjd (ibland)!   Barbie har fått ...

Av My Jeppsson - 7 februari 2015 15:30


Tog ner Juno i ridhuset idag för att kolla honom på linan. Även om han varit fin i skogen och okej på banan igår så känns det som om något är fel. Kollade igenom här på bloggen hur han har gått de senaste veckorna och för tre veckor sen började han g...

Presentation

Hollywood Barbie Q

 

  f-07

e: Juno Rory-Carnaby Patrick Hooligan

 

Barbie är en vacker connemaratjej som jag haft sen september-11. När hon kom var hon inte riden så mycket. Nu utbildas hon med målet att vi ska tävla msv:b. Det är fortfarande hennes uppfödare som äger henne och när hon är tillräckligt meriterad i sporten ska hon bli avelssto på heltid. Hon är en riktig kalasponny som gör en glad varje gång man rider med sin fantatsiska arbetsmoral och härliga gångarter.

Juno Rock n Roll

  f-09

e Juno Rory-Carnaby Patrick Hooligan

 

Min alldeles egna ponny som jag köpte augusti-12. Fick 9/9 på treårstestet för sin hoppning och belönades med hoppdiplom. Sen Juno kastrerades, vintern-13, har även hans gångarter utvecklats en hel del då han blivit mycket mer avslappnad. Målen med Juno är inte riktigt klara utan vi tar utbildningen i den takt som pasar honom. Han ska iaf tävlas både i hoppning och dressyr i framtiden.

Tetris M

  2001-2011

e Quite Easy-Tabac

Min vackra alldeles egan uppfödning, dotter till min första egna häst Tjitjolina, som efter en fem år lång kamp med långa viloperioder tyvärr aldrig blev fräsch efter en liten krossfraktur i sitt ena bakben.

 

Senaste inläggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24 25
26
27
28
29
30
<<< April 2014 >>>

Arkiv

Fråga mig

2 besvarade frågor

Sök i bloggen

RSS


Skapa flashcards