Fiorano-min sorts hästblogg

Alla inlägg under februari 2015

Av My Jeppsson - 4 februari 2015 23:46

Än igen-den där ponnyn alltså. Red ut i skogen idag med en viss undran hur galoppen skulle te sig. Ingen anledning till oro sa Juno och var pigg och travade riktigt bra för första stund. Han var lite rädd för ett fladdrande plastband men tog två modiga tigersprång förbi. I såna situationer har jag äntligen tuffat på mig och kan rama in, sitta kvar och våga trycka på ordentligt framåt.


...och så den där galoppen. Ja vad kan jag säga-den var helt perfekt! Han fattar båda galopperna villigt, när han blir trött i en galopp byter han (rent) självmant och galopperar vidare utan konstigheter. Han känns inte ens "okej" och känns superbra! Jag fattar inte varför det bara inte passar surponnyn att galoppera helt kravlöst längs fyrkantspåret? Ja ja, kiro ska komma och kolla honom hursomhelst och så blir det fortsatt skogsridning tills det är gjort.

 



Av My Jeppsson - 3 februari 2015 19:39

Det är hemskt skönt att ha två hästar. När den ena inte fungerar gör förhoppningsvis den andra det. Och som lilla Barbieponnyn fungerar nu! Oförskämt fräsch och det är roligt att rida varje dag. Nu är vi verkligen trygga i allt vi gör, det ska bara förbättras och stärkas. En sorts ridning som jag knappt aldrig har lyckats komma till med andra hästar eftersom skador och elände alltid satt stopp.


Idag travade vi lite över bommar och jobbade rakhet i galoppen. Längtar verkligen tills vi har speglar i ridhuset kan jag säga. Nu red jag kvartslinjer och kunde se i det nyharvade om hon var på ett spår eller inte. Gjorde lite enkla byten utmed väggen, dom är vi väldigt rostiga på och sen lite uppridningar i galopp på medellinjen. Fick lite feeling och fortsatte efter en uppridning och red genom hela LA3. Kändes oförskämt enkelt även om kvalitén på en del måste förbättras.


Har anmält till årets första tävling idag! Det blir just LA3 i Timrå 14/3. Första tävlingen för säsongen längtar jag alltid mest efter! Ska bli så kul att komma ut igen. Blev ju ett snöpligt avslut på säsongen förra året när hon var ofräsch.


Förra årets tävlingssäsong började bra!  

Av My Jeppsson - 3 februari 2015 16:16

Juno alltså. Jag blir fan inte klok på ponnyn. Red ett superlätt pass i ridhuset idag. Målet var att rida runt på halvlång tygel typ och hitta bjudning. Ribban not så hög alltså. Traven helt okej, lite tryckig men okej liksom. Normal Junonivå. Men galoppen. Nehepp, funkade inte så himla bra idag. När jag gick på honom att han måste framåt slog han mot pisken-detta är nytt. Känns dessutom illavarslande.


Han får en vecka i vanligt arbete. Att jag inte ringer kliniken pronto har tre anledningar;

*Han var vansinnigt kissnödig idag. Såg det när jag satt av efter passet, men han är väl för fin för att kissa i ridhuset. Väl i stallet kissade han lääääänge. Då tar jag ändå alltid in i boxen en stund innan jag ska rida just för att han ska få en chans att kissa. Han har dock inte fattat den rutinen lika bra som Barbie.

*Kanske beror det på vilan och att patellan inte samarbetar. Att han även börjat växa och skjutit iväg i bakdelen kan påverka den där patellan, det var i en växtperiod han var som sämst i somras. Tveksamt möjligen, men fan vet.

*Om han ska redas ut på vanliga kliniken måste han egentligen ha en riktig hälta att gå på. Så får se om jag rider fram nåt på en vecka. Ja ja, jag vet att det låter hjärtlöst, men det blir väldigt mycket lättare i felsökningen om det finns en indikation på var det ska letas.


Ytterligare en anledning är också att jag har känslan av att det sitter högt upp. Jag har ridit ett par hästar som dömts ut för stora pålagringar i SI-leden och dom har haft samma tryckighet och hållt på att slå i galoppen och helst inte velat galoppera alls. Tror inte det är så illa med Juno, men det är lite samma känsla.


Extremt frustrerande är det hursomhelst. ALLA förutsättningar finns för att han ska fungera nu, men ändå vill det sig inte. Buhu.


 

Av My Jeppsson - 2 februari 2015 19:06

Fick sällskap av Ellinor att rida ut i snöfallet under dagen. Barbie var härligt pigg och ville helst mest galoppera. Juno såg faktiskt också fin ut och både travade och galopperade på med fint driv. Blev ingen ansträngande runda, lite jogging och kortare galoppsträckor i 45 minuter. Alldeles lagom efter vilan både för mig och hästarna.


Fick äntligen en bild på min underbara jacka som jag fick i julklapp av min förträffliga sambo. Den är ordentligt lång och har blixtlås så att man lägger den över hästen när man rider. Värmer benen helt perfekt och jag tycker att den både är mycket snyggare och mer praktisk än alla vinterjackor jag nånsin haft! En riktig favorit alltså. På bilden har jag även lite andra favoriter; Golden Stripefilten, Ashfordtränset och mina fyndskydd från HästNet. Ett par Woof Wear som var i nyskick (nypris ca 430:-) som kostade 50:-!

 


Hade också tvättat upp lite schabrak och fick upp dom på hyllan i sadelkammaren. Den hyllan börjar bli full... Räknade ut att jag har 18 schabrak totalt. Vet inte riktigt om det är helt nödvändigt faktiskt. Under tiden med Barbie har jag varit jättenogrann med att inte samla på mig för himla mycket grejer. Det är rätt skönt att inte ha för mycket. Senaste året har jag dock uppenbarligen släppt alldeles för mycket på detta. Köpstopp och sälja av lite alltmöjligt är recept för bättring.

 

Av My Jeppsson - 1 februari 2015 17:47

Känslan av att känna sig frisk igen efter att ha varit sjuk, kan vara bland de bästa känslorna en kan ha! Lite extra bra blev det dessutom av att jag har ridit också. En halvtimme med Barbie i ridhuset med snön yrandes utanför knuten var alldeles underbart! Hon kändes fin, men förstås inte så himla lösgjord. Men mycket positiv och jag tror hon också tyckte det var himla kul att komma igång.


På slutet red jag ett par öppnor och vet ni, jag tror att jag kommit på hur man gör nu! Nu känns inte ordet "skolor" som något som ger mig mardrömmar och ångest iaf. Nu har jag hittat en bättre känsla och än igen tackar jag min nya sadel som tillåter mig att använda kroppen på ett annat sätt. Yey Amerigo!

 


Tyvärr orkade jag bara rida en häst så Juno fick gå på linan med en gummisnodd. Min känsla för Juno och hans framtid känns lite som en bergochdalbana. För såhär är det. Jag ser på lina att han inte är helt ren bak, han vill heller inte riktigt trycka ifrån bak och ta för sig. Det blir bättre efter en stunds uppvärmning och orenheten syns ffa i ena varvet. Denna orenhet hade hade även i somras vid det sista klinikbesöket och den förklarades med att det är det benet där patellan ser som sämst ut på röntgen. Tydligen är där ett väldigt stort mellanrum har jag fått det förklarat som gör det svårare för honom att använda bakbenen korrekt. Det blir som ingen skjutkraft för honom och han undviker förstås att ta i eftersom det tar emot och gör troligen ont dessutom.


Även om jag vet detta och har diskuterat både med två olika veterinärer på kliniken samt min vän som är veterinär (som dessutom också har en lika gammal häst som Juno med än värre patellaproblem), så nöter det alltid lite i bakhuvudet att han inte är helt okej. Men vad ska jag göra då? Nu går jag på veterinärernas linje och rider på med fokus att stärka honom. Mycket travbommar och offroadridning där han måste lyfta på benen. Och han ÄR ju bättre både ridmässigt och styrkemässigt. Men det där gnaget i nacken vill ändå inte riktigt släppa.


Han har ju inte nån direkt egen bjudning och jag undrar hur mycket han ställer upp på egentligen som kanske gör direkt ont på honom? Kanske är det så att han måste övertygas om att det inte kommer göra ont med mer styrka. För framsteg gör han. Idag på linan visade han hur mycket starkare galoppen blivit. Jättefin balanserad arbetsgalopp i fint tempo utan att forcera framåt.


Jag tror och hoppas att min förhoppning att Juno egentligen är en Ferrari som bara inte förstått att han är det kommer att besannas. Han mognar långsamt och kroppen hänger inte helt med heller. Om två-tre år kanske han äntligen har blommat ut i den tävlingstiger som jag faktsikt är helt övertygad om att han har inom sig.


Tävlingstiger?

 



Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Hollywood Barbie Q

 

  f-07

e: Juno Rory-Carnaby Patrick Hooligan

 

Barbie är en vacker connemaratjej som jag haft sen september-11. När hon kom var hon inte riden så mycket. Nu utbildas hon med målet att vi ska tävla msv:b. Det är fortfarande hennes uppfödare som äger henne och när hon är tillräckligt meriterad i sporten ska hon bli avelssto på heltid. Hon är en riktig kalasponny som gör en glad varje gång man rider med sin fantatsiska arbetsmoral och härliga gångarter.

Juno Rock n Roll

  f-09

e Juno Rory-Carnaby Patrick Hooligan

 

Min alldeles egna ponny som jag köpte augusti-12. Fick 9/9 på treårstestet för sin hoppning och belönades med hoppdiplom. Sen Juno kastrerades, vintern-13, har även hans gångarter utvecklats en hel del då han blivit mycket mer avslappnad. Målen med Juno är inte riktigt klara utan vi tar utbildningen i den takt som pasar honom. Han ska iaf tävlas både i hoppning och dressyr i framtiden.

Tetris M

  2001-2011

e Quite Easy-Tabac

Min vackra alldeles egan uppfödning, dotter till min första egna häst Tjitjolina, som efter en fem år lång kamp med långa viloperioder tyvärr aldrig blev fräsch efter en liten krossfraktur i sitt ena bakben.

 

Senaste inläggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2015
>>>

Arkiv

Fråga mig

2 besvarade frågor

Sök i bloggen

RSS


Skapa flashcards