Fiorano-min sorts hästblogg

Senaste inläggen

Av My Jeppsson - 26 januari 2015 00:16

Måndag

Barb: Uteritt längs vägarna, ca 80 minuter. Superpigg!

Juno: Samma med Ellinor, såg fin ut.


Tisdag

Båda vilade.


Onsdag

Barb: Ridhuset 45 minuter, basic jobb, ganska okej.

Juno: Uteritt 45 minuter, piggare än förra veckan och gjorde fina galoppfattningar åt båda håll.


Torsdag

Barb: Red ut längs vägarna i en timme och galopperade, dunderpigg och vi gjorde ett och annat byte. Helt rena men inte riktigt på hjälpen från vänster till höger, höger till vänster betydligt svårare, men ett rent iaf.

Juno: Ridhuset 35 minuter. Travade över upphöjda cavaletti. Jättefint travjobb, galoppen inte så bra, tryckig och utan bjudning.


Fredag

Barb: Ridhuset 50 minuter. Distraherad ryttare pga andra hästar i ridhuset, men gick ganska bra ändå. Tog igenom sidförande och hade fin känsla i öppna. Trav-galopp-traövergångar. Känns fin!

Juno: Skrittade ut 45 minuter. Kändes pigg.


Båda vilat lördag och söndag.

 

Sammanfattning:
En ganska bra vecka tycker jag. Barbie har jobbat fint och Juno har känts piggare än förra veckan. Tyvärr har jag blivit förkyld samtidigt som jag jobbar mycket, så hästarna får en minivila här i slutet av veckan och början av nästa vecka. Ska försöka få till en träning i slutet av veckan. Och så vill jag hoppa lite också.

   

ANNONS
Av My Jeppsson - 24 januari 2015 15:07

Känner att jag måste ägna ett inlägg åt ridhuset som är nytt för vintersäsongen här i vår by. Det är tamejtusan helt superfantastic att ha ett ridhus! Vilken helt enorm skillnad det gör i kvalitén med arbetet på hästarna så här under vintern. Ingen av mina ponnier hade varit hälften så fina utan det.


Det är klart att jag insåg att det skulle bli bättre och vara enklare med ett ett ridhus, men jag hade verkligen vant mig vid att anpassa ridningen efter vad väder och underlag har tillåtit under vintrarna här. Det funkar för det mesta ganska bra att hålla igång hjälpöigt om det bara är snö att rida på. Med kvalitén i arbetet är nog inte så hög.


Så Halleluja MRF för vårt ridhus!! Som tack kommer jag förhoppningsvis kunna gör bra tävlingsresultat för föreningen under året.


Stort och ljust är det!

 

ANNONS
Av My Jeppsson - 24 januari 2015 14:31

De senaste två dagarna har båda hästarna varit riktigt pigga och fina. Barb är så pigg ute att hon busar och skuttar. Tycker att det är så kul att hon har all den energin och att hon är så glad! Red i ridhuset igår och det var inte vårt bästa pass eftersom jag har så svårt att fokusera när det händer mycket annat samtidigt i ridhuset. Igår var det träning på ena sidan och en ryttare som hoppade på andra sidan och så mig däremellan.


La arbetet på en nivå som jag kände lämplig och hade som mål att få henne mer reaktiv för sidförande skänkel och så red jag ganska mycket trav-galopp-travövergångar. En typ av övergång som jag alldeles för sällan gör insåg jag. Resultatet blir en riktigt fin trav så det var inte så tokigt. Fick till sidförande också och red några korta öppnor med jättefin känsla. Så efter förutsättningara var jag ändå väldigt nöjd.


Juno gick i ridhuset dagen innan och inledde med bästa travarbetet nånsin! Bra bjudning och jag kunde flytta undan bogarna i båda varven och hittade både en fin kontakt och en mer rak häst. La även fram upphöjda cavalettibommar på böjt spår som han tog sig an riktigt fint. Men galoppen då. Högerfattningarna är verkligen inte bra och nu när jag har honom rakare måste han verkligen komma under sig i fattningarna och det är förstås skitjobbigt. Juno är inget fan av sånt som är skitjobbigt. Fick jobba genom det och det var långt ifrån med samma fina känsla som travjobbet hade.


I veckan skickade min mams upp den heliga bibeln "Dressyr med Kyra". En fantastis bok om sitsen, hästens form och grundarbetet. För det är ju så; det finns inga genvägar. Det spelar ingen roll om en har som ambition att rida LB eller GP, grunderna måste sitta. Och med grunderna menar jag att hästen ska stanna på förhållningar och gå framåt på skänkeln. Det låter ju såååå enkelt. Det betyder inte att det är det. Kyra skriver bla att hästen måste direkt lära sig att gå för så små hjälper som möjligt för annars kommer hjälperna behöva blir grövre och grövre allteftersom en klättrar uppåt i utbildningen och kräver mer.


Det är bara grunder jag nöter i arbetet med ponnisarna, men ibland behöver en påminnas. Tex blev jag lite irriterad på mig själv igår när jag tog igenom att Barb blev snabbare på sidförande skänkel (med Kyras tips att använda spöt precis bakom skänkeln) och det funkade och hon flyttade mycket bättre än innan. Varför har jag inte gjort så innan? Där har jag suttit och tryckt och pressat istället för att ta genom det. Trav-galopp-travövergångarna (också ett tips från boken i hur man förbättrar travkvalitén) var också kanon att rida. Med Juno är det bara grundjobb där prio alltid är att få honom snabbare på skänkeln. Tyvärr funkar han inte riktigt enigt boken, men det tar sig framåt ändå.


Nu kommer hästarna få en viss ofrivillig vila i fem dagar. Jag verkar ha fått en förkylning samtidigt som jag jobbar långa pass både i natt, söndag, tisdag och onsdag. Så pållsen får gå i hagen. Känns iofs inte helt galet att de får lite vila. Båda har gått ordentligt och rätt bra, sen vilan i november, så en minivila är ganska inte så tokigt.


 


 

Av My Jeppsson - 21 januari 2015 16:38

Båda hästarna ridna enligt planen för dagen. Barb har dressyrat i ridhuset. Hon kändes rätt bra men jag kände mig som en smörklick i sadeln. Bara halkade omkring och hade ingen kroppskontroll. När jag känner så brukar jag tänka på en sak Patrik Kittel sa på en clinic, nämigen att ibland känns det bara inte bra och då får en anpassa dagens arbete efter det och kanske bara träna på att rida lätt och rida hörnpasseringar. Back to basic mao. Så jag red på hela banan och på långsidorna gjorde jag tre 15 metersvolter så att jag varierade mellan ställning/böjning och rakriktning. Tänkte på takten och kontakten och det var det hela typ.


Gjorde sen samma arbete i galoppen men la in tempoväxlingar mellan volterna. Samlade på långsidan och red framåt i volterna. Jobbade även lite förvänd galopp på slutet och avslutade i en fin form i traven med bra kontakt och utsträckt hals. Hon blir lite mycket ponny när det blir lite jobbigt och hon tar gärna halvhalterna som tecken på att få stanna och sluta jobba. Det är svårt att hitta mellanläget i det på hade fin känsla på slutet iaf. Nöjd med helt jämnt munskum också.


Juno fick komma ut en sväng och han kändes pigg redan när jag red från stallplan. Det kändes riktigt bra! han har ju den senaste tiden varit lite snigel och dragit benen efter sig. Sen blev det lite spännande när vi galopperade i vägkanten och plötsligt dök en tillfällig stoppskylt upp. Ve och fasa! Fullständig tvärnit och sen vände han och jag hann bli lite rädd för att jag skulle åka av ifall han började ta fram arsenalen av luftsprång, så jag hoppade av så fort jag fick stopp på honom. Sen gick vi fram till denna vedervärdiga skylt, jag med skakiga ben och Juno med stoooora ögon.


Rätt fort insåg han att skylten inte var så himla hemsk, så då satt jag upp och red iväg igen. Inne i skogen var han ganska tittig så då vart jag lite irriterad och han fick galoppera på lite ordentligt en bit. Red hemåt med snäll trevlig ponny som skötte sig exemplariskt.

 


Av My Jeppsson - 20 januari 2015 15:22

Hade en fundering om att rida en häst idag och låta den andra vila. Men fick inte tummen ur så båda får vila. Känns iofs lika bra att ta vilodagen samtidigt, är en ändå igång och rider en häst kan en lika gärna rida en till liksom. De senaste två dagarna har båda ridits ut och galoppat lite. Juno har känts ganska bra och Ellinor red honom igår. Barb känns otroligt pigg och laddad och det är tydligt att vinterna är hennes årstid. Hon är alltid som piggast när det är kallare ute.


Istället för att fixa med hästarna idag har jag tvättat och börjat göra övningsprov inför högskoleprovet i mars. Är tvungen att göra det igen eftersom det är så längesen sist att mitt förra resultat har gått ut (1.5). Måste läsa vidare (klart) nångång så det är rätt bra att ha ett resultat i ryggen. Men alltså provet har förändrats sen jag skrev det och inte till min fördel. Jag är ganska bra på ord och text vilket övningsresultatet även bekräftade (1.7), men jag kan inte räkna även om mitt liv hängde på det (0.0!! 4 rätt av 20). Heja mig.


Imorgon dressyrar jag med Barb och Juno får nog komma ut en sväng.

Av My Jeppsson - 19 januari 2015 20:14

Det är alltid bra att ha en övergripande plan så en vet vad en jobbar mot. Känner att jag inte varit så himla tydlig med någon plan varken här på bloggen eller för mig själv ens. Vad är ens tanken med hästarnas jobb framöver? Här är det förstås enkelt att svara "befästa och stärka". Och det stämmer förstås. Men vad ska befästas och vad ska det vara tillräckligt starkt för att klara?


Med Barb känns framtiden lite osäker eftersom jag inte riktigt vet hur mycket tid vi har kvar tillsammans. Hennes ägare känner att det är dags att betäcka och eventuellt redan denna sommaren. Det har varit tanken hela tiden sen jag lånade Barb men allra helst hade jag förstås behållit henne och fortsatt utvecklingen på tävlingsbanan.


Planeringen under våren med Barb är åtminstone att tävla för att det är roligt. Hålla oss i LA och göra det så bra som möjligt. Vi ska fortsätta träningen som vi gjort här den senaste tiden. Mitt stora fokus är kontakten, att kunna länga ut formen och få igenom ställning och böjning mer ärligt genom kroppen. Det är arbete för hållbarhet främst men både formen och ställning/böjning kan förhoppningsvis hjälpa oss att få upp poängen inne på banan. Möjligen blir det nog allt nån liten hopptävling också!


Juno försvinner ingenstans men med honom tycker jag det är så svårt att göra en planering. Mest för att framstegen kommer i långsam takt. Men jag tror och hoppas att han främst ska få komma ut på hoppbanan i år. Har haft funderingar på att sätta upp någon tuff liten ponnyryttare på honom men helst vill jag kunna rida själv. Det stora hindret (höhö) för mig är framhoppningen. Jag tycker att det är en fullkomligt livsfarlig plats att vistas på. I synnerhet när jag sitter på en häst som jag inte är helt säker på hur han tänker bete sig. Om jag bara miljötränar hemma med hoppning och andra hästar så ska det nog gå bra. Redan nu är han betydligt lättare att rida med andra hästar i ridhuset.


Vad gäller planeringen i ridningen med Juno är det så tråkigt som vanlig enkel tjatig grundridning som gäller. Han ska bli enkel att rida i alla gångarterna i en stadig form och ta skänkeln framåt. Det är allt jag begär. Just nu blir det en period där han kommer att få komma ut mycket att galoppera och ha en liten paus från ridhuset. Han utvecklades jättebra efter vilan i november men har nu stannat av lite. Så lite ridhuspaus gör kanske lite nytta även om det förstås blir nåt pass därinne då och då iaf.


 

Av My Jeppsson - 18 januari 2015 19:12

Måndag

Barbie: Tömkörning 45 minuter, cavalettibommar

Juno: Samma


Tisdag

Barbie: Träning för Ina. Ta genom ställning, sidvärts i galopp och skolor i trav. Ett byte!

Juno: Skogen 60 minuter, mycket galopp i lite tung snö.


Onsdag

Båda vilade


Torsdag

Båda vilade och blev skodda


Fredag

Barbie: Ridhuset, 45 minuter. Repetition från träningen. Kändes sådär.

Juno: Ridhuset 40 minuter. Tempoväxlingar inom gångarterna. Blev mycket trött.


Lördag

Barbie: Ridhuset, 40 minuter. Hoppade först en studsserie med fyra små hinder och sen samma serie men med ett galoppsprång mellan och de två hinderna i mitten lite högre. Fin framridning och jättepigg på hinder!

Juno: Ridhuset 15 minuter. Kändes mycket trött och var väldigt spänd pga störningsmoment.


Söndag

Barbie: Ut en enkel tur på vägarna i alla gångarter i ca 40 minuter. Pigg och fräsch!

Juno: Samma tur som Barb, lugn och behaglig och galopperade på fint i bra tempo utan drivning från mig. Fortfarande lite trött i kroppen men kändes ändå bra på slutet.


Sammanfattning: Barbie känns fin men jag behöver en bättre plan i min ridning. Juno har känts trött och mör. Vet inte om det beror på att fällningen kommit igång eller ngt annat. Har ökat havren lite iaf eftersom han ändå går mer nu än innan.


 

Av My Jeppsson - 17 januari 2015 14:46

Som jag tidigare sagt så är grunden i all fodring en analys på höet så att en vet vad som fodras med. I höstas visade stallets analys på mycket blygsamt proteinvärde med 29 smbrp (vi hade en kvot på 3,4 så energin var rätt hög). Så jag gjorde en foderstat med en hel del extra protein eftersom jag ville ha upp kvoten till åtminstone 5,5 (optimalt är mellan 6-8 beroende på vad för häst det gäller). Det som hände när jag drog upp proteinet var naturligtvis att energin följde med till viss del, så jag fodrade med  ett ordentligt överslag. Kunde inte följa den först uträknade foderstaten eftersom de blev för feta, så fick minskat på proteinet och hade ärligt talat inte jättekoll på exakt kvot de senaste månaderna. Ibland får en bara fodra med ögonen även om det finns analys.


Min stallägare anade att den första analysen inte riktigt stämde, så hon samlade in hö från ännu fler balar och i veckan fick vi nya analyssvar. Och det var bättre! Senaste svaret visade smbrp på 42 och en kvot på 4,7. Yey! Så den foderstat jag haft senaste månaderna stämde ganska bra. Kvot på 5,7 och även om de fortfarande står på visst överslag tycker jag att ffa Barbie bara blir finare och finare i kroppen nu med mer träning.


Detta är foderstaten som de äter nu. Eller ja, den stämmer inte helt. Ingen av dom får så mycket som 0,5kg havre. Barbie får knappt 400gr och Juno ungefär hälften. De behöver verkligen inte havren enligt foderstaten. Men. Ridmässigt behöver jag den extra energin havre ger dom. Det finns ingen vetenskaplighet kring det här med att havre ger extra energi till hästarna, men jag tror att de flesta i praktiken har märkt hur havre ger lite extra turbo. På mina som inte är några elektriskt avlade dressyrdjur behöver jag den där extraturbon och jag tycker det funkar med väldigt små mängder dessutom.

 


Överslagen är som synes ganska stora ändå, men jag vill inte ha ett stort energiöverslag vilket bara höet ger, utan att proteinet följer med. Med bara energiöverslag och en låg kvot mellan energi och protein får hästen nada överlinje och stor buk. Så vill jag inte att de ska se ut. Nu har de fin överlinje även om de också har lite mycket mage... Den försöker jag jobba bort med mer träning.


Och så måste jag vara nogrann med att väga höet. Jag prytlar gärna i dom alldeles för mycket. De får hö fyra gånger om dagen (2/2/1,5/2,5). Juno får även ett kilo halm vid insläpp som han har att pilla i under natten. Barbie understår sig inte i att äta halm. Till våren när gräset kommer tillbaka kommer jag minska höet till sju kilo/dag. Då stämmer egentligen foderstaten bättre men jag tycker det känns så himla futtigt.


Lunchhö i hagen i veckan. Då var det -16 och idag är det typ +3. Galna väderomslag!

 Presentation

Följ bloggen

Följ Fiorano-min sorts hästblogg med Blogkeen
Följ Fiorano-min sorts hästblogg med Bloglovin'

Hollywood Barbie Q

 

  f-07

e: Juno Rory-Carnaby Patrick Hooligan

 

Barbie är en vacker connemaratjej som jag haft sen september-11. När hon kom var hon inte riden så mycket. Nu utbildas hon med målet att vi ska tävla msv:b. Det är fortfarande hennes uppfödare som äger henne och när hon är tillräckligt meriterad i sporten ska hon bli avelssto på heltid. Hon är en riktig kalasponny som gör en glad varje gång man rider med sin fantatsiska arbetsmoral och härliga gångarter.

Juno Rock n Roll

  f-09

e Juno Rory-Carnaby Patrick Hooligan

 

Min alldeles egna ponny som jag köpte augusti-12. Fick 9/9 på treårstestet för sin hoppning och belönades med hoppdiplom. Sen Juno kastrerades, vintern-13, har även hans gångarter utvecklats en hel del då han blivit mycket mer avslappnad. Målen med Juno är inte riktigt klara utan vi tar utbildningen i den takt som pasar honom. Han ska iaf tävlas både i hoppning och dressyr i framtiden.

Tetris M

  2001-2011

e Quite Easy-Tabac

Min vackra alldeles egan uppfödning, dotter till min första egna häst Tjitjolina, som efter en fem år lång kamp med långa viloperioder tyvärr aldrig blev fräsch efter en liten krossfraktur i sitt ena bakben.

 

Senaste inläggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2015
>>>

Arkiv

Fråga mig

2 besvarade frågor

Sök i bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se