Fiorano-min sorts hästblogg

Direktlänk till inlägg 26 januari 2015

Den utlämnade hästägaren

Av My Jeppsson - 26 januari 2015 14:14

Det finns mycket med att vara hästägare som är svårt. Allt från foder, ridning, utrustning, friskvård mm tar de flesta hästägare hjälp utifrån av "experter" inom området. Foderrådgivare för att hitta bästa dieten, sadelutprovare för att hitta den perfekta sadeln, tränare för att lära sig rida bättre och massörer/equiterapeuter/veterinärer för att våra hästar ska hålla sunda, friska och fräscha. Med andra ord lämnar vi bort mycket av ansvaret och förväntar oss hjälp av mer kunniga människor inom deras område för att hästen ska ha de bästa förutsättningarna att må bra.


Men ibland blir det fel. För hur kan hästägaren säga emot en "expert" när denne är anlitad just pga sin expertis? På Bukefalos är det ofta trådar där hästägare känner sig vilsna efter att ha anlitat någon form av "expert" inom olika områden. Ganska ofta kan jag känna i dom trådarna att hästägarna kanske borde läsa på lite själva och inte bara blint gå på allt folk säger till dom. Men i helgen dök en tråd upp som fick mig att reagera ganska ordentligt. En tjej har varit på träning för en av landets A-tränare och kom hem med dålig känsla i magen och startade en tråd. Så här löd trådstarten:

 


Första instinkten med denna sortens trådar är att det kanske handlar om ett troll. Någon som enbart är ute efter att skriva skit om en tränare eller skapa uppmärksamhet. Jag är dock inte den enda som har denna misstänksamhet och andra letade snabbt upp både tränaren och att den aktuella träningen faktiskt ägt rum. Snart kom även ytterligare ett inlägg från en annan deltagare på träningen:

 


Det är mycket som är beklämmande här känner jag. Dels stenen under nosgrimman. Det är så fel på så många plan och att det kommer från en av Sveriges mest ansedda tränare är rent av en skam. När samma tränare sen sågar en annan deltagare fullständigt och överdriver användandet av pisken blir det än mer illa. Jag tycker att tränare har ett stort pedagogiskt ansvar gentemot sina elever. Självklart måste tränaren kunna säga att "här har vi lite att jobba på", men att såga någon och berätta hur dåliga dom är vinner ingen på. Sen kan även en häst behöva korrigeras framåt med pisk, men då måste tränaren kunna förklara hur hen tänker och varför hen gör som hen gör.


Samtidigt är det också så lätt att läsa trådstarten på Buke och tänka "jag hade minsann sagt ifrån att så här får det inte gå till". Frågan är hur många som hade klarat av att faktiskt göra det? Att över huvud taget våga säga ifrån och stå på sig gentemot en auktoritär person som har ett stort övertag kunskapsmässigt är det få som klarar. "Experten" är anlitad för att denna vet bäst och vem är då lilla amatören som står där med sin häst att säga ifrån?


Överlag är hästvärlden en starkt hierarkisk värld där de som står längst ner inte har mycket (alls) något att säga till om. Amatörer "får inte" kritisera proffsen. Rider proffsen sina treåringar på graman ska det vara så för som vet minsann bäst, sadlar proffsen på manken ska det vara så för de har de allra proffsigaste sadelutprovarna, ger proffsen sina hästar tre kilo hö om dagen och inte låter dom vara i hage ska det vara så för dom vet bäst osv osv. Finns massor av exempel där amatörernas åsikter helt enkelt inte är önskvärda eftersom de står för långt ner i hierarkin för att räknas. 


Mitt tips till alla hästägare är att läsa på så mycket du bara kan. Skaffa dig en bred kunskapsbas för att kritiskt kunna granska de "experter" som anlitas. Genom att själv ha en bred kunskap skapar du en grundtrygghet hos dig själv som hästägare i vad du gör. När du är på kliniken så var den där jobbiga och ställ massor av frågor, samma sak om massör/et är ute, granska din sadelutprovare och be dom visa vad de menar. Anteckna, ta foton och filma för att kunna ta fram vid senare tillfällen. Se ditt hästägande som en skola där du hela tiden lär dig en massa nytt. Och ffa, känns något inte bra i magen så gå inte med på det! 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av My Jeppsson - 9 februari 2015 20:28

"Kod för att importera min blogg till Nouw: 9173697722"

Av My Jeppsson - 9 februari 2015 19:14

Solsken och värme ute, känns nästan som vår i luften. Bara det kan göra en på riktigt bra humör! Har tränat för Ina idag och jag hade en önskan om att fortsätta med bytesträningen som vi inte gjort sen i somras. Att sätta byten är egentligen inte all...

Av My Jeppsson - 8 februari 2015 18:57

Vecka 5:Båda vilade fram till söndagen då Juno longerades (oren) och Barbie gick 25 minuter i ridhuset.   Vecka 6   Måndag Barbie: Red ut 45 minuter i alla gångarter, pigg som tusan! Juno: Samma med Ellinor. Såg okej ut.   Tisdag Ba...

Av My Jeppsson - 8 februari 2015 18:14


Jag älskar söndagar! Det är den dagen på veckan som jag alltid försöker vara ledig. En helig kväll att spendera i soffan med datorn i knät och veckans tv-repriser på tv. Det krävs inte mycket för att jag ska vara nöjd (ibland)!   Barbie har fått ...

Av My Jeppsson - 7 februari 2015 15:30


Tog ner Juno i ridhuset idag för att kolla honom på linan. Även om han varit fin i skogen och okej på banan igår så känns det som om något är fel. Kollade igenom här på bloggen hur han har gått de senaste veckorna och för tre veckor sen började han g...

Presentation

Följ bloggen

Följ Fiorano-min sorts hästblogg med Blogkeen
Följ Fiorano-min sorts hästblogg med Bloglovin'

Hollywood Barbie Q

 

  f-07

e: Juno Rory-Carnaby Patrick Hooligan

 

Barbie är en vacker connemaratjej som jag haft sen september-11. När hon kom var hon inte riden så mycket. Nu utbildas hon med målet att vi ska tävla msv:b. Det är fortfarande hennes uppfödare som äger henne och när hon är tillräckligt meriterad i sporten ska hon bli avelssto på heltid. Hon är en riktig kalasponny som gör en glad varje gång man rider med sin fantatsiska arbetsmoral och härliga gångarter.

Juno Rock n Roll

  f-09

e Juno Rory-Carnaby Patrick Hooligan

 

Min alldeles egna ponny som jag köpte augusti-12. Fick 9/9 på treårstestet för sin hoppning och belönades med hoppdiplom. Sen Juno kastrerades, vintern-13, har även hans gångarter utvecklats en hel del då han blivit mycket mer avslappnad. Målen med Juno är inte riktigt klara utan vi tar utbildningen i den takt som pasar honom. Han ska iaf tävlas både i hoppning och dressyr i framtiden.

Tetris M

  2001-2011

e Quite Easy-Tabac

Min vackra alldeles egan uppfödning, dotter till min första egna häst Tjitjolina, som efter en fem år lång kamp med långa viloperioder tyvärr aldrig blev fräsch efter en liten krossfraktur i sitt ena bakben.

 

Senaste inläggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6 7 8 9 10 11
12 13
14
15 16 17 18
19 20 21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Januari 2015 >>>

Arkiv

Fråga mig

2 besvarade frågor

Sök i bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se